Wij zijn Dam!

Lokale economie
met eigen betaalsysteem
voor Rotterdammers
door Rotterdammers

Zo werkt het

Zakelijk

Dam biedt Rotterdamse ondernemers drie rekening­varianten met rentevrij krediet en adverteer­­­mogelijkheid voor je producten of diensten.

Meedoen

Particulier

Dam biedt ondernemende Rotterdammers twee rekening­varianten met adverteer­­­mogelijkheid voor je fiets, je stekjes of pannen­koeken.

Meedoen

DamPay

Betaal gemakkelijk,

veilig en snel

dampay.nl

DamMarkt

Koop lokaal,

verkoop lokaal

dammarkt.nl

'Vaste' koers

1 Ð = 1 €

Meer weten

Dam wordt vaak vergeleken met Stablecoin of Bitcoin. Er zijn echter grote verschillen en in dit artikel leg ik dat uit. Als je handelt in Dam is het fijn de praktische relatie met de euro te begrijpen. Hoe zet je nu een euro om naar Dam en andersom: hoe maak je van een Dam weer een euro? In dit artikel vertellen we wat de toegevoegde waarde is van betalen in Dam en hoe snel je ‘er weer vanaf komt’.

Allereerst, wat kan je met Dam?

Als je een bedrijf bent met een Zakelijk Basis-rekening, mag je tot 250 Dam uitgeven en daarmee rentevrij rood gaan staan. Je kunt dus zelf Dam scheppen door rood te gaan staan. Je betaalt zo voor echte spullen of prestaties en je boekt het bedrag in Dam over in plaats van in euro. In de betaalapp zie je wie er allemaal een rekening heeft.

Community

Het is mogelijk om helemaal buiten de euro om onderling in Dam te handelen. Dat schept een band. De community verplicht zich daarmee ook aan jou in Dam te betalen. Als je Dam bezit kan je dat in principe alleen uitgeven bij bedrijven die een rekening hebben of die een rekening willen openen. Rood staan in Dam kost niets, een principieel uitgangspunt van Stichting Dam. Mocht je rood staan en daar van af willen, dan hebben we het liefst dat je aanzuivert door -in Dam- te handelen met iemand anders. Mocht dat niet lukken of mocht je gewoon niet rood willen staan, dan mag je je roodstand aanzuiveren in euro's. Dat is een vrijheid maar zeker geen verplichting.

Nu het verschil tussen Dam en stablecoins

Zoals de naam aangeeft, de koers van een stablecoin is stabiel. De munt Tether is de belangrijkste stablecoin, naast Gemini en Paxos. Je kunt dus met je euro’s één op één Tether kopen, precies zoals bij Dam kan. Tot zo ver lijkt dat op elkaar.

Mondiaal speelveld

Men koopt Tether echter niet om iets te betalen, maar om eenvoudige toegang tot speculatie met cryptomunten zoals de Bitcoin, of Ethereum of de Polkadot of de Dogecoin.
Crypto’s hebben helemaal geen stabiele wisselkoers en de waarde hangt samen met het vertrouwen in het specifieke systeem achter een crypto. Mondiale ontwikkelingen beïnvloeden dat vertrouwen. Bij voorbeeld: als China een wet maakt die Bitcoin verbiedt, implodeert de koers van de gehele cryptomarkt met soms wel dertig procent.

Met stablecoins kan je niets kopen

Meer dan 70% van alle cryptotransacties loopt via de stablecoin Tether. Het probleem is dat men vrijwel nergens concreet kan afrekenen in Tether, bijvoorbeeld om een auto, een diner of een paar schoenen te betalen. Crypto-winst door speculatie wordt daarom meestal eerst via Tether geconverteerd naar dollar en euro.

Ongehoorde groei

Inmiddels is er mondiaal voor 70 miljard dollar omgezet naar Tether. Het Financieel Dagblad van 23 oktober 2021 schreef dat de organisatie van Tether nu 4% dollars beschikbaar heeft om de vraag naar het terugzetten van Tether naar dollar mogelijk te maken. Als je te laat bent moet je maar zien want je kunt vrijwel nergens op de wereld in Tether afrekenen.

Besteden in de stad

Bij Dam doen we het anders, we zijn een lokale munt. Iedere euro die overgaat in Dam staat voor activiteiten en toegevoegde waarde in de stad en belandt bij Rotterdamse ondernemingen en mensen. Dam is daarmee een stabiel ruilmiddel en een lokaal alternatief voor de euro. Dam heeft daarom helemaal niets te maken met mondiale speculatie op de cryptomarkt.

Meedoen zonder voldoende tegoed?

Particulieren die niet genoeg Dam hebben, kunnen een beetje euro omzetten naar Dam om een aanschaf te doen. De Stichting monitort zorgvuldig dat we niet te veel Dam uit euro maken en dat ondernemingen niet te veel Dam ophopen zonder dat ze dat kunnen besteden.

Ada van Dijk
Voorzitter Dam, Rotterdams geld

Let op!