Hallo, wij zijn Dam!

Dam is Rotterdams geld

Het is eerlijk, warm en
houdbaar

Een tweede portemonnee?
Liever lokaal?
Eerlijker geld?
Ons eigen geld?

Zo werkt het

Zakelijk

Rotterdamse Ondernemer?

Open hier gratis je zakelijke rekening

Gratis adverteren
1% contributie
Gratis betaalapp
Renteloos krediet

Open rekening

Particulier

Ondernemende Rotterdammer?

Open hier gratis je particuliere rekening

Gratis adverteren
1% contributie
Gratis betaalapp

Open rekening

Dam wil schuldenproblematiek in Rotterdam aanpakken

Jaarlijks 3.000 Dam voor Rotterdammers met uitzichtloze schulden

Zo’n honderdduizend Rotterdammers hebben schulden en meer dan een kwart (25.000!) van hen komt hier zelf niet meer uit (bron: Rotterdamse Rekenkamer). Als het aan het Steunfonds (in oprichting) ligt, worden vanaf het najaar 2018 vele Rotterdamse gezinnen met schulden geholpen.

Iedere week ontvangt deze kwetsbare groep rond de 50 Dam (tot maximaal 3.000 Dam per jaar) die ze kunnen besteden aan primaire levensbehoeften. Besteding kan met de Dam betaalapp en bij deelnemende winkeliers of in nieuw in te richten Dam-winkels. Naar verwachting komt er een winkel op Zuid en één op Noord.

Schulden aanpakken onder begeleiding
Voorwaarde voor deelname aan de Dam-regeling is dat deze Rotterdammers open staan voor begeleiding en daardoor hun euro-situatie verbeteren. Hogeschool InHolland onderzoekt of zij hiervoor straks terecht kunnen bij een loket dat wordt ingesteld door studenten van de Hogeschool; te vergelijken met het Juridisch Loket waar mensen gratis onafhankelijk juridisch advies ontvangen.

Privacy gewaarborgd
Mensen die uitzichtloze schulden hebben, schamen zich hier vaak voor en komen daar niet makkelijk voor uit. Zeker niet richting hun directe omgeving. Deze gezinnen en alleenstaanden in beeld krijgen is een uitdaging. Daarom wil Dam voor de screening van de eerste deelnemende gezinnen samenwerken met organisaties die goed bekend zijn met deze kwetsbare doelgroep. Voorop staat dat de privacy van de deelnemers volledig wordt gewaarborgd, zodat zij zich veilig en geborgen bij dit alles kunnen voelen.

Subsidie aangevraagd
De beweging Warm Rotterdam, een initiatief van de Pauluskerk, heeft Dam vorig jaar gevraagd om mee te denken over het bestrijden van de armoede in Rotterdam met lokaal geld. Steeds meer steden in de wereld zien de mogelijkheden van lokaal geld voor dit soort programma's. Voor bovenstaand plan vraagt Dam subsidie aan, ter financiering van de organisatiekosten, bij CityLab010. Op 14 september wordt bekend of deze aan Dam wordt toegekend.

Denk en doe mee!
Wil je ook een constructieve bijdrage leveren aan de schuldenproblematiek in Rotterdam? Originele denkkracht, de handen uit de mouwen steken en creatieve ideeën zijn welkom! Neem dan vooral contact op met projectleider Arie Smitskamp van Stichting Dam op .