Opmerkelijk geld gaat van niets naar bloei en weer terug naar de basis
Harry te Riele, 10 okt 2024
Augustus 2011. De bankencrisis vers in het geheugen, zeg ik op gesprek bij de directeur Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten: ‘Bereid je voor op decennia variëteit in geldland in dit deel van de wereld.’ Dertien jaar later – ik schrijf dit oktober 2024 - blijkt die voorspelling maar al te waar. De techniekontwikkeling. Het aantal geldvarianten nu. De opgelopen bloedneuzen. Het publiek gewend aan een variëteit aan geldvarianten. De acceptatie van dat idee is er nu ook buiten de sociaal-groene ruilkringen. In de ogen van ‘het volk’ is geld nu een door mensen ontworpen systeem dat kan ontsporen maar dat je ook kunt aanpassen en herinrichten. Bijvoorbeeld op wat de toekomst vraagt.
In 2011 is mijn redenering dat wereldmunten zijn ontworpen op sociale cohesie noch op duurzaamheid. Als de rest van de wereld die koers wél inslaat en ‘geld’ volgt niet, komt de noodzaak tot verandering. Wat ik op dat moment niet voorzie, is dat het commerciële, speculatieve geldvarianten zijn die de vernieuwing domineren. Ik had nooit gedacht dat de sociaal-groene ruilkringen zó ver achter zouden blijven in de vernieuwingsgolf.
Maart 2012. Eerste bijeenkomst van wat later Dam wordt. Kleiweg Rotterdam. Drie maanden later is er een naam, een huisstijl en zijn er bancaire en juridische regels, een stichting met een competent bestuur én ingerichte software. Een app zal volgen, evenals de meme ‘I Give a Dam’.
September 2013. Dam schrijft de honderdste rekeninghouder in. Februari 2014 de tweehonderdste. Juli 2014 driehonderd. Mei 2015 bestaat het team uit vijftien mensen. In 2017 neemt Echt Rotterdams Erfgoed Dam op in zijn collectie als initiatief dat de cohesie in de stad verhoogt.
Al die tijd zijn pers - RTV Rijnmond, Radio 1, BNR Nieuwsradio, Follow the Money, NRC, EW - en de Rotterdamse gemeenschap welwillend. Terwijl de Damdynamiek stokt, besteedt RTV Rijnmond maar liefst anderhalf uur radio aan ons.
Zomer 2019. ik maak een sprong: Dam wordt zes jaar. “Laten we proberen tien jaar in de lucht te blijven. Dan kan de stad zich op ons bestaan instellen’, zeg ik.
Juni 2024. Wéer een sprong. Noppes uit Amsterdam organiseert een nationale dag voor lokale geldsystemen. Dam is erbij - we kennen de organisator van het eerste uur. Als één ding opvalt is dat Dam misschien niet het meest succesvolle complementaire geldsysteem in Nederland en Vlaanderen is – daarvoor zijn ons handelsvolume en events te ver teruggezakt, maar wel tot de best georganiseerde behoort. Juridisch. Technisch. Bancair.
September 2024. het bestuur is terug bij de meest elementaire basis. Arie Smitskamp. Harry te Riele. Beiden stonden aan de wieg. Een doener en een denker. Beiden gecommitteerd. "Vroeg of laat komt er behoefte aan geld dat sociale cohesie en duurzaamheid wél faciliteert. Tot die tijd is het variëren, selecteren, volhouden." Intussen lijkt de dynamiek tussen rekeninghouders op een soort basaalmetabolisme: zo'n 2.000 Dam per jaar. Het rare is dat het aantal van 550+ rekeningen slechts mondjesmaat afneemt.
De kwajongens van destijds gaan Dam iets anders positioneren. In tekst. In mentaliteit. In toekomstbeeld. We weten ook hoe. In de jaren 20/21 deed Dam onder voorzitterschap van Ada van Dijk een bijzonder experiment. Daar willen we mee door. Het gaat niet persé over Rotterdam. Het gaat over gemeenschappen. Het gaat in die gemeenschappen over een sociaal issue met Dam als faciliterend partner. Of het nu armoede op een middelbare school gaat, ruilen van vintage kleding of onderlinge diensten in een revalidatiecentrum Lelystad of Geleen. In een wereld waar het op bijna alle fronten stormt gaan we weer bouwen. Net als dertien jaar terug. Hét grote verschil: de samenleving is verder dan toen. En wij hebben meer ervaring. Er moeten weer mensen bij. Mensen van vlees en bloed. Actualiteit. Mensen van nu. Ja, Dam zoekt mensen. Kriebelt het? Kom maar op. Je kunt je al melden.
[wordt vervolgd]