Manifest

Dam bestaat 12,5 jaar. Voorzitter Harry te Riele neemt de pen, blikt terug en vooruit. Drie posts over opmerkelijk geld: van niets naar bloei en nu weer back to basics. Plus de oproep om aan te sluiten bij I Give A Dam. Bij Dam als gemeenschapsgeld.

  • 1. Waar komt Dam vandaan

    Het is eind 2011. De bankencrisis vers in het geheugen, zeg ik op gesprek bij de directeur Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten: ‘Bereid je voor op decennia variëteit in geldland in dit deel van de wereld.’  Dertien jaar later – ik schrijf oktober 2024 - blijkt die voorspelling maar al te waar. De techniekontwikkeling. Het aantal geldvarianten nu. De opgelopen bloedneuzen. Het brede publiek gewend aan het idee dat je met geld kunt variëren. Geld is in de ogen van ‘Nederland’ nu een door mensen ontworpen systeem dat kan ontsporen, maar dat je ook kunt aanpassen en herinrichten. Bijvoorbeeld op wat de toekomst vraagt.

    Lees meer …

  • 2. Onze vuile handen

    Ik word er (weer) rebels van. Als, godbetere het, de rijkste ondernemer van de geïndustrialiseerde wereld heult met een xenofobe, haatzaaiende, veroordeelde bijna-president. Als het propageren van democratie in rechtsprocessen wordt veroordeeld als een aanval op de staat. Als onze nationale regering grossiert in plattitudes, cijfers negerend op een manier waar de honden geen brood van lusten, bij voorkeur achteruit navigerend, de toekomst ontwijkend, groepen tegen elkaar opzettend, terwijl onze cultuur er eerder eentje is van samenwerken. Als een onderzoeksjournalist in de hoofdstad er achter komt dat ze zonder gerechtelijke toestemming 30 jaar lang is geschaduwd door de AIVD.

    Lees meer …

  • 3. Community geld voor scholieren

    Stichting Dam gaf dertig middelbare scholieren een tijdlang parallel geld. Wat er toen gebeurde, smaakt naar meer. Ook buiten de onderwijswereld.

    DAM deed met een dozijn partijen een opmerkelijk experiment. Geef middelbare scholieren die opgroeien in armoede, wekelijks zakgeld. Maak het besteedbaar bij een zo'n tien lokale middenstanders - een Hema, een belwinkel, een sneakershop, ijsjes, dat soort. Zorg dat die middenstanders de binnenkomende Dam direct kunnen converteren naar Euro. Coach intussen de scholieren in hun omgaan met het extra geld.

    Lees meer …

Wij zijn Dam!

Lokale economie
met eigen betaalsysteem
voor Rotterdammers
door Rotterdammers

Zo werkt het

Zakelijk

Dam biedt Rotterdamse ondernemers drie rekening­varianten met rentevrij krediet en adverteer­­­mogelijkheid voor je producten of diensten.

Meedoen

Particulier

Dam biedt ondernemende Rotterdammers twee rekening­varianten met adverteer­­­mogelijkheid voor je fiets, je stekjes of pannen­koeken.

Meedoen

DamPay

Betaal gemakkelijk,

veilig en snel

dampay.nl

DamMarkt

Koop lokaal,

verkoop lokaal

dammarkt.nl

'Vaste' koers

1 Ð = 1 €

Meer weten

Twee coryfeeën lieten van zich horen en Dam luisterde. Eisenstein was in Blue City. Bregman in Arminius. Beide zalen zaten vol.

Bekeek ik het publiek, dan werd me de bovenregionale aantrekkingskracht duidelijk. Bij filosoof en wiskundige Charles Eisenstein was het overwegend opgeleid en urban. Bij historicus Rutger Bregman gemiddeld grijzer, wat minder in fashion – maar onderzoekend en erudiet. Wat gereserveerder ook misschien.

Een jaar voordat Dam startte met haar voorbereidingen, publiceerde Eisenstein zijn ‘Sacred Economics’. Het boek is net vertaald onder de titel ‘Naar een economie van verbinding - hoe geld de wereld naar de afgrond voerde en toch kan redden’.

Eisenstein pleit voor een nieuwe economie met negatieve rentes, lokale valuta, verbondenheid en gemeenschapszin en een ecologische wijze van samenleven. ‘Laat deelverhalen zoals klimaatdiscussies voor wat ze zijn. Zo’n veertig procent van de Amerikanen gelóóft de klimaatwaarschuwingen helemaal niet. Laten we ‘leven’ centraal zetten in onze cultuur, leven tot centrum maken van onze afwegingen.’

‘Bij geld is het cruciaal hoe het ontstaat en hoe het verdeeld wordt’, antwoordt hij in Blue City desgevraagd. In zijn boek schrijft hij: ‘Maatschappelijke afspraken over geld worden niet alleen bepaald door economische factoren. ‘Complementair fiduciair geld is veelbelovend. Het zorgt voor de groei van de lokale geldvoorraad.’ ‘Om als geld te kunnen functioneren moet er in een gemeenschap consensus bestaan over de waarde ervan. ‘Dat kunnen bedrijven zijn die simpelweg verklaren de munt te accepteren. ‘Het effect van fiduciair geld is in potentie vele malen groter dan van gekoppelde valuta, omdat het ervoor kan zorgen dat geld in de handen komt van degenen die het anders niet zouden krijgen. (pp 314/315, Nederlandse editie, 2019)

Dank Charles. Alle argumenten die kernteam Dam verzon bij de start, komen bij mij weer naar boven en nog enkele extra. Door jouw bril lijkt Dam op koers te liggen: verbinding zoekend, lokaal opererend, van plan om geld zijn weg te laten vinden naar zakken waar te weinig zit. In zijn boek: ‘Het idealisme van de enkeling die vandaag de dag een lokale munt steunt, zal plaatsmaken voor een breed gedragen consensus.’ In Blue City: ‘competition is not the key. co-operation is’.

Op dit laatste punt hebben Charles en Rutger wat aan elkaar, denk ik. Een negatief mensbeeld is bij samenwerking namelijk allesbehalve vruchtbaar.

Historicus en mede-oprichter van De Correspondent Rutger Bregman gebruikte zijn tijd in Arminius om de diep-cynische vernis-hypothese te ontkrachten en in te ruilen voor een optimistischer variant. Mensen zijn onder hun vliesdunne laag van beschaafdheid helemáal geen meedogenloze wilden waar de psychologie hen graag voor houdt. In zijn boek De Meeste Mensen Deugen ontkracht Bregman sleutelexperimenten en perspublicaties uit de 20e eeuw en voegt er reality-tv-ervaringen in de 21e aan toe.

De experimenten rond gevangenen en bewakers en rond onderzoekers en proefpersonen, en de perspublicaties over gedrag na overstromingen zijn sterk gemanipuleerd volgens Bregman. Maar waarom? Om het persoonlijk gewin van de onderzoeker. Om oplagecijfers. Om aandachttrekkende tv-shots. Om de vernis-theorie in stand te houden. Bregman: Zet je studenten in een rollenspel met gevangenbewaarders en gevangenen, dan gebeurt er in eerste instantie helemaal niets. Pas als je sterk stuurt en zwaar manipuleert wordt het heavy. Anders is de kans groot dat ze in no-time thee drinken met elkaar en je reality-tv na zes afleveringen van de buis gaat.

De mens is vooral succesvol geworden door ons vermogen om samen te werken. De Meeste Mensen Deugen, al voegt Rutger als ondertitel graag toe: ‘.. maar macht corrumpeert’. In de naam van macht ziet hij vreselijke dingen gebeuren. ‘Hebben we dus echt al die CEO’s, die generaals, die hiërarchieën nodig?’ Bregman pleit voor een vrij egalitaire samenleving. Hij pleit voor een basisinkomen. Hij pleit voor meer zelfsturing. Een optimistisch mensbeeld is daar een noodzakelijk gereedschap voor.

Ook Bregman’s pleidooi zie ik als steun voor wat Dam doet. Geld ontstaat en verdwijnt bij ons tussen rekeninghouders zelf en representeert de waarde van werkelijke transacties. Zo’n geldvariant lijkt me geen overbodige luxe, nu er ongelimiteerde geldhoeveelheden zijn gepompt in de westerse economie.

Harry te Riele
Voorzitter Dam

Let op!