Manifest

Dam bestaat 12,5 jaar. Voorzitter Harry te Riele neemt de pen, blikt terug en vooruit. Drie posts over opmerkelijk geld: van niets naar bloei en nu weer back to basics. Plus de oproep om aan te sluiten bij I Give A Dam. Bij Dam als gemeenschapsgeld.

  • 1. Waar komt Dam vandaan

    Het is eind 2011. De bankencrisis vers in het geheugen, zeg ik op gesprek bij de directeur Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten: ‘Bereid je voor op decennia variëteit in geldland in dit deel van de wereld.’  Dertien jaar later – ik schrijf oktober 2024 - blijkt die voorspelling maar al te waar. De techniekontwikkeling. Het aantal geldvarianten nu. De opgelopen bloedneuzen. Het brede publiek gewend aan het idee dat je met geld kunt variëren. Geld is in de ogen van ‘Nederland’ nu een door mensen ontworpen systeem dat kan ontsporen, maar dat je ook kunt aanpassen en herinrichten. Bijvoorbeeld op wat de toekomst vraagt.

    Lees meer …

  • 2. Onze vuile handen

    Ik word er (weer) rebels van. Als, godbetere het, de rijkste ondernemer van de geïndustrialiseerde wereld heult met een xenofobe, haatzaaiende, veroordeelde bijna-president. Als het propageren van democratie in rechtsprocessen wordt veroordeeld als een aanval op de staat. Als onze nationale regering grossiert in plattitudes, cijfers negerend op een manier waar de honden geen brood van lusten, bij voorkeur achteruit navigerend, de toekomst ontwijkend, groepen tegen elkaar opzettend, terwijl onze cultuur er eerder eentje is van samenwerken. Als een onderzoeksjournalist in de hoofdstad er achter komt dat ze zonder gerechtelijke toestemming 30 jaar lang is geschaduwd door de AIVD.

    Lees meer …

  • 3. Community geld voor scholieren

    Stichting Dam gaf dertig middelbare scholieren een tijdlang parallel geld. Wat er toen gebeurde, smaakt naar meer. Ook buiten de onderwijswereld.

    DAM deed met een dozijn partijen een opmerkelijk experiment. Geef middelbare scholieren die opgroeien in armoede, wekelijks zakgeld. Maak het besteedbaar bij een zo'n tien lokale middenstanders - een Hema, een belwinkel, een sneakershop, ijsjes, dat soort. Zorg dat die middenstanders de binnenkomende Dam direct kunnen converteren naar Euro. Coach intussen de scholieren in hun omgaan met het extra geld.

    Lees meer …

Wij zijn Dam!

Lokale economie
met eigen betaalsysteem
voor Rotterdammers
door Rotterdammers

Zo werkt het

Zakelijk

Dam biedt Rotterdamse ondernemers drie rekening­varianten met rentevrij krediet en adverteer­­­mogelijkheid voor je producten of diensten.

Meedoen

Particulier

Dam biedt ondernemende Rotterdammers twee rekening­varianten met adverteer­­­mogelijkheid voor je fiets, je stekjes of pannen­koeken.

Meedoen

DamPay

Betaal gemakkelijk,

veilig en snel

dampay.nl

DamMarkt

Koop lokaal,

verkoop lokaal

dammarkt.nl

'Vaste' koers

1 Ð = 1 €

Meer weten

Per 7 september 2021 is de bitcoin nationaal wettelijk betaalmiddel in El Salvador.  De 40-jarige president Nayib Bukele nam op 9 juni 2021 een wet aan die Bitcoin accepteert als valuta waarin burgers belasting kunnen betalen. Daarmee maakt het land nieuws. De US-dollar was sinds 2001 de officiële valuta in El Salvador. Salvadoranen kunnen nu dus ook kiezen hun belasting in bitcoin te boeken op de landelijke wallet Chivo.

Bij Dam krijgen we vaak de vraag of we een soort bitcoin zijn. Dat is niet het geval want Dam bestaat alleen als mensen elkaar onderling betalen. Het gaat ons bij Dam niet om het bezit van valuta, maar om de activiteit die je kunt losmaken met geld. Daarom mag je als bedrijf meteen een beetje rood gaan staan zonder kosten.  Dam transacties bevorderen zo de samenwerking tussen Rotterdammers en niet tussen Rotterdammers en grote ketens of internationale ondernemingen. Dam stelt dat de stad profiteert als zij elkaar opzoeken voor onderlinge handel en betaling.

Het is dus prima als je rood staat op je rekening maar als je daarentegen heel veel Dam verdiend hebt, vinden we wel dat je dat ook snel moet uitgeven bij andere Rotterdamse bedrijven met een rekening: dam moet rollen! Ons doel is dat lokale bedrijven elkaar kennen en vertrouwen. Als je je Dammen niet uitgeeft, vragen we een bijdrage van je spaarbedrag voor het laten draaien van onze Stichting. Zo bouwen we aan lokale economische activiteit.

In El Salvador krijgen mensen die een bitcoin rekening openen 50 dollar in bitcoin cadeau van het bedrijf Bitcoin Beach. Burgers kunnen dat meteen omzetten naar dollars, In veel gevallen gaat dat naar papieren dollars want zeventig procent van de Salvadoranen heeft geen bankrekening. Om de dollars te kunnen cashen openen alles Salvadoranen een bitcoin rekening. De (zeer hoge) marge voor conversie naar papier geld is 5%. Die gaat naar Athena, de fabrikant van de ATM-machines. De strandregio waar Bitcoin Beach gevestigd is beslaat slechts 15% van het land, en op het hogere vulkanische plateau heeft slechts 25% van de bevolking toegang tot internet dus het openen van een bitcoin rekening zal pas lukken als driekwart van de Salvadoranen toegang heeft tot internet. De verwachting is dus dat de surfdorpen aan de kust het meest kunnen profiteren van omzet in bitcoin.

Het IMF is zeer kritisch over de nieuwe wet en twijfelt over het aangaan van een lening van 1,3 miljard euro met de regering van El Salvador nu men belasting mag betalen in bitcoin. De bitcoin is immers ook de valuta van de schaduweconomie en het IMF denkt heel terecht dat grote belastingbetalers door hun belasting in bitcoin te betalen en de kans krijgen grote hoeveelheden zwarte geld wit te wassen. Met dit geld wordt dan de IMF-lening afbetaald en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Zo zie je dus hoe de Dam beter is dan de bitcoin en meer wegheeft van een Rotterdams community waarin iedereen elkaar kent en het mogelijk is samen iets te ondernemen en elkaar daarvoor te belonen zonder dat je euro’s uitgeeft.

We zijn erg nieuwsgierig naar het verloop van dit experiment en hopen dat El Salvador economisch successen boekt met twee valuta’s voor binnenlands betaalverkeer.

Let op!