Wij zijn Dam!

Lokale economie
met eigen betaalsysteem
voor Rotterdammers
door Rotterdammers

Zo werkt het

Zakelijk

Dam biedt Rotterdamse ondernemers drie rekening­varianten met rentevrij krediet en adverteer­­­mogelijkheid voor je producten of diensten.

Meedoen

Particulier

Dam biedt ondernemende Rotterdammers twee rekening­varianten met adverteer­­­mogelijkheid voor je fiets, je stekjes of pannen­koeken.

Meedoen

DamPay

Betaal gemakkelijk,

veilig en snel

dampay.nl

DamMarkt

Koop lokaal,

verkoop lokaal

dammarkt.nl

'Vaste' koers

1 Ð = 1 €

Meer weten

Journaliste Lemke Kraan van IKON Radio bezocht onze dertiende Dambijeenkomst en maakte opnamen voor een programma over parallelle geldsystemen.

Dam voorzitter Harry te Riele komt aan het woord en ook rekeninghouder Gina Heerenveen ('Ik ben de enige hoedenproducent van Rotterdam') en film-post-productie-specialist Paul Boot ('tijd voor een beroep erbij, dan kan ik beter in Dam handelen'). Luister het programma zoals de EO dat op 30 januari 2015 uitzond.
Het item over parallelle geldsystemen begint op 41min30s.

Luisteren op de EO-website

 

Harry's reactie op de EO-site:

Harry geeft op de EO-site een reactie op een nabeschouwing van twee theologen in het programma. Hieronder nemen we ook die tekst op. Heb jijzelf trouwens nog aansprekende mediakanalen? Laat het ons weten! info@rotter-dam.nl

Beste IKON/EO,

Hier Harry te Riele van Stichting Dam. Dam is het P2P geldsysteem zonder banken, zonder rente en zonder drama.
Allereerst dank IKON/Lemke Kraan voor het maken van deze reportage en EO voor het initiatief hiertoe. Het geeft een mooi en beknopt inkijkje in wat er in de onderstroom gebeurt van het systeem Geld op dit moment.
Ik begrijp de reacties van Miranda Klaver en Reinier Sonneveld op dit fragment heel goed.
Toch verdienen enkele van hun veronderstellingen een correctie.
- Ten eerste is alle wat bij Dam gebeurt wit. Er is minder mogelijkheid tot witwassen omdat geen enkele Dam-transactie verduisterbaar is en er zelfs geen munten en briefjes gebruikt worden. Die kunnen dus ook niet gaan zwerven zoals in de euro- yen- en dollarruimte juist veelvuldig gebeurt. Komt de belastingdienst binnen met dan zijn wij in staat á la minute inzage te geven wie op welk moment welke transacties deed. De belastingdienst is heel helder voor parallelle geldsystemen. Alle inkomsten en uitgaven in de Damruimte geef je op en je betaalt er belasting over in euro's.
- Bij Dam maken rekeninghouders onderling geld aan doordat 339 rekeninghouders (stand per heden) elkaar doorlopend kleine kredietjes verlenen. Bij de yen, dollar en euro gebeurt dat door commerciële organisaties die die kredieten tegen rente weer terugeisen. Zo'n commercieel gelduitgifte-systeem vraagt de achterliggende economie doorlopend te blijven groeien.
- De rente die in de yen, dollar en euro normaliter gevraagd wordt is veel hoger dan uit oogpunt van vertrouwen (in de woorden van theoloog Sonneveld in deze uitzending) nodig is. Ze wordt bij de wereldmuntsystemen gebruikt om aandeelhouderseisen in te willigen en natuurlijk - blíjft opmerkelijk detail - ongebruikelijk hoge maandsalarissen uit te keren.
- De euro was vermoedelijk nodig als tegenwicht op de internationale geldpodia tegen de yen en dollar. Doorgroei van europese munten naar deze metaschaal leidde er echter óók toe, dat het lokale uit het oog verloren werd. Ht gevolg is dat er in de euro-ruimte wel héél veel geld is, maar dat dat niet bij kleinere ondernemingen komt. Een zo omvattend systeem dat niet op alle schaalniveaus stabiel is, heeft een probleem.
- Dam is klein - 339 rekeninghouders nu. Dat klopt. Dam heeft een sterk lokaal karakter en de sociale cohesie blijkt een key topic voor onze rekeninghouders te zijn. Toch blijkt dat van grote waarde in een tijd waarin polarisatie in grote steden op de loer ligt.

Al met al is Dam meer dan een lokale bloemetjesjurk en nostalgisch behangetje. Het is met de woorden van de Rotterdamse journaliste Eeva Liukku een groep 'denkers met opgestroopte mouwen'. In tijden van transitie zijn het die groepen die de stad voortduwen.

Nogmaals dank voor het fragment.
Wij zien uit naar een vervolg!

Harry te Riele

Let op!