Manifest

Dam bestaat 12,5 jaar. Voorzitter Harry te Riele neemt de pen, blikt terug en vooruit. Drie posts over opmerkelijk geld: van niets naar bloei en nu weer back to basics. Plus de oproep om aan te sluiten bij I Give A Dam. Bij Dam als gemeenschapsgeld.

  • 1. Waar komt Dam vandaan

    Het is eind 2011. De bankencrisis vers in het geheugen, zeg ik op gesprek bij de directeur Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten: ‘Bereid je voor op decennia variëteit in geldland in dit deel van de wereld.’  Dertien jaar later – ik schrijf oktober 2024 - blijkt die voorspelling maar al te waar. De techniekontwikkeling. Het aantal geldvarianten nu. De opgelopen bloedneuzen. Het brede publiek gewend aan het idee dat je met geld kunt variëren. Geld is in de ogen van ‘Nederland’ nu een door mensen ontworpen systeem dat kan ontsporen, maar dat je ook kunt aanpassen en herinrichten. Bijvoorbeeld op wat de toekomst vraagt.

    Lees meer …

  • 2. Onze vuile handen

    Ik word er (weer) rebels van. Als, godbetere het, de rijkste ondernemer van de geïndustrialiseerde wereld heult met een xenofobe, haatzaaiende, veroordeelde bijna-president. Als het propageren van democratie in rechtsprocessen wordt veroordeeld als een aanval op de staat. Als onze nationale regering grossiert in plattitudes, cijfers negerend op een manier waar de honden geen brood van lusten, bij voorkeur achteruit navigerend, de toekomst ontwijkend, groepen tegen elkaar opzettend, terwijl onze cultuur er eerder eentje is van samenwerken. Als een onderzoeksjournalist in de hoofdstad er achter komt dat ze zonder gerechtelijke toestemming 30 jaar lang is geschaduwd door de AIVD.

    Lees meer …

  • 3. Community geld voor scholieren

    Stichting Dam gaf dertig middelbare scholieren een tijdlang parallel geld. Wat er toen gebeurde, smaakt naar meer. Ook buiten de onderwijswereld.

    DAM deed met een dozijn partijen een opmerkelijk experiment. Geef middelbare scholieren die opgroeien in armoede, wekelijks zakgeld. Maak het besteedbaar bij een zo'n tien lokale middenstanders - een Hema, een belwinkel, een sneakershop, ijsjes, dat soort. Zorg dat die middenstanders de binnenkomende Dam direct kunnen converteren naar Euro. Coach intussen de scholieren in hun omgaan met het extra geld.

    Lees meer …

Wij zijn Dam!

Lokale economie
met eigen betaalsysteem
voor Rotterdammers
door Rotterdammers

Zo werkt het

Zakelijk

Dam biedt Rotterdamse ondernemers drie rekening­varianten met rentevrij krediet en adverteer­­­mogelijkheid voor je producten of diensten.

Meedoen

Particulier

Dam biedt ondernemende Rotterdammers twee rekening­varianten met adverteer­­­mogelijkheid voor je fiets, je stekjes of pannen­koeken.

Meedoen

DamPay

Betaal gemakkelijk,

veilig en snel

dampay.nl

DamMarkt

Koop lokaal,

verkoop lokaal

dammarkt.nl

'Vaste' koers

1 Ð = 1 €

Meer weten

Ze zitten in 6 VWO, Wolfert Dalton, en schrijven hun profielwerkstuk over Dam. De economieleraar was heel enthousiast over het onderwerp en dus togen Niels, Niels en Max naar de ImpactHub om Dam te interviewen.

Niels, die ene, had een Dam-rekening geopend en had wat Dam-zakgeld gekregen van zijn vader. Hij kon dus een rondje geven. Drie jus d'orange en een koffie voor de te interviewen Dam-bestuurder werd het. Vijf Dam meldde Erwin, de daghost van de ImpactHub. En onder grote belangstelling van Max en die andere Niels betaalde Niels vlotjes met de Dam app en zei: 'Goh, dat ging eigenlijk best makkelijk'.

Niels, Niels en MaxHet prima voorbereide interview duurde bijna twee uur. Het ging over overeenkomsten en verschillen met cryptomunten, over de missie en visie van Stichting Dam, hoe het begon en hoe het gaat, en nog heel veel meer. Alles werd opgenomen en ze hadden nog twee weken om het allemaal uit te werken. En tot slot nog één vraag: "Mogen we deelnemers interviewen?". Natuurlijk mag dat!

Succes Niels, Niels en Max!
Arie Smitskamp

Beste Dam-deelnemer,

Voor ons profielwerkstuk onderzoeken wij Dam en wat er voor nodig is om algemeen geaccepteerd te worden als wettelijk betaalmiddel. Het zou ons heel erg helpen als u deze enquête invult en het kost maar enkele minuten van uw tijd.

Alvast bedankt,
Max van der Gaast, Niels van Rijn en Niels Stiebing"

 

(foto's: Remco Wijnings)

 

Let op!